Osmosebehandeling

Newpoint Yachting is dé specialist in osmose behandelingen. Als enige in Europa maken wij gebruik van de door ons ontwikkelde schil robot. Op deze manier kunnen wij tot op de 0,1 van millimeters schillen. In de ruim 30 jaar zijn er al honderden schepen zijn door ons succesvol behandeld. Na onze behandeling heeft u weer een onderwaterschip beter dan nieuw! Wij vertrouwen dan ook zo op onze werkwijze dat wij dan ook 5 jaar volledige garantie geven op deze behandeling.

Wat is osmose?

Osmose verzwakt uiteindelijk het laminaat
Alle polyester schepen zijn in principe gevoelig voor osmose. Dit komt door de aanwezigheid van drie elementen die zorgen voor de uiteindelijk osmotische werking: water, een in water oplosbare stof (polyesterhars) en een zogenoemd selectief membraamfilter (in dit geval gelcoat of een coatingsysteem). Bij osmose dringt water van buiten langzaam door de gelcoat of coating van in het water liggende schepen. De ingesloten watermoleculen blijven in de door lucht insluiting ontstane holte van het laminaat zitten, brengen de hydrolyse op gang en lossen dan de daarin aanwezige stoffen op.

Door de osmotische werking trekt deze oplossing weer meer water in de holte. De holte komt onder druk en de oplossing wordt groter dan de holte kan bergen, waardoor vervolgens een blaas ontstaat, het uiterlijke kenmerk van osmose. Per slot van rekening is vloeistof niet samendrukbaar. Wanneer de druk verder oploopt zal de blaas barsten. Zo ook de dieper liggende blaasjes, welke schade aanrichten door delaminatie, het uiteen scheuren van het laminaat.

Hoe osmose te vermijden?

Door de hydrolyse lost uiteindelijk het polyester op
Wellicht duurt dit meerdere jaren. Dit is afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat, de watertemperatuur en zoet of zout water.

Een polyesterhars is oplosbaar in water. Polyesterhars wordt chemisch mede gevormd door een reactie van zuren en alcohol, waarbij water vrijkomt. Het water wordt uit de harsen gestookt. Doordat de estervorming een evenwichtsreactie is, kan de vorming ook andersom plaatsvinden. Water wordt dus weer aangetrokken (door de gelcoatlaag of het verfsysteem) waardoor de hars verzeept en uiteenvalt in zuren (het zuur uit de blazen) en alcoholen. Het eerste stadium van een verzwakking van het laminaat als gevolg van hydrolyse bij osmose.

De oplossing om osmose te voorkomen is om een van de drie bovengenoemde elementen te elimineren. Newpoint Yachting kan u daarbij helpen.

Osmose en HOTVAC

Oplossen van osmose met een innovatieve vacuüm techniek
Newpoint Yachting droogt door osmose aangetast laminaat liefst risicoloos zonder verhitting van het laminaat. Slechts bij excessieve problemen wordt warmte toegevoegd door gebruik van de HOTVAC vacuüm techniek.

Drogen zonder risico’s

Hotvac is een drogingstechniek die echter ook risico’s kent. Verhitting van het laminaat kan bij temperaturen van 50 graden Celsius of meer schade veroorzaken doordat de harsen teveel verharden en daarmee de flexibiliteit uit het laminaat verdwijnt. Laboratoriumtesten en interne proeven bewijzen de mogelijk schadelijke gevolgen van verhitten van de harsen wat bakelietvorming tot gevolg heeft.

Daarom drogen wij 95% van de schepen op  natuurlijke wijze in de buitenlucht.

Met succes afgeleverd!

Al vele projecten zijn de afgelopen jaren opgeleverd aan de diverse klanten. Meer dan 250 schepen hebben de afgelopen jaren de osmose behandeling gehad van Newpoint Yachting. Bekijk hier onder enkele van onze projecten. Voor meer informatie kun u natuurlijk direct contact met ons op nemen.

Osmose behandeling aanvragen

Denkt u dat uw schip ook osmose heeft? Neem dan contact met ons op. Wij bespreken dit graag met u en kunnen hierin altijd vrijblijvend adviseren. Graag maken we ook een afspraak bij het schip om de problematiek te beoordelen.